SOMATIC DIALOGUES ACADEMY

SODA

első magyarországi szomatikus szakember képzés és műhely

SODA küldetés

A SODA – Somatic Dialogues Academy – egy testtudati szakemberekből álló szakmai közösség, amelynek alapvetése a testi tapasztalás és a mozgásos folyamatok tudatos megélésének fontossága. Úgy gondoljuk, hogy a testben lét megélése alapvető emberi jog és szükséglet, és a testtel való élethosszig tartó minőségi kapcsolódás hozzájárul életminőségünk javulásához, személyes adottságaink és közösségi létünk kibontakoztatásához.

A pandémia évei társadalmi szinten is rávilágítottak arra, hogy a közvetlen élő találkozások, a testi kontaktus hiánya, az online térben beszűkülő érzékelési csatornák együtt komoly fizikális és mentális nehézségeket, hiányállapotokat okoznak, ami alááshatja az önmagunkhoz és másokhoz való kapcsolódás természetes működését. Ennek a kollektív tapasztalatnak a mentén világszerte megélénkült a szomatikus munka iránti érdeklődést.

Magyarországon számos szakembert motivál a testtudati érdeklődés, egyre többen foglalkoznak szomatikus módszerekkel, eddig azonban hiányzott egy olyan átfogó, szervezett képzés, ami felmutatja a szomatikus mozgásnevelő módszerek több évtizedes fejlődés során megszilárdult szakmai pilléreit. A SODA célja, hogy feltegye Magyarországot a nemzetközi szomatikus mozgásképzések térképére, és azon túl, hogy a magyar szakemberek számára elérhetővé teszi a szomatikus mozgásnevelő iskolák tapasztalatait, szerepet vállajon az egyén egészségét/egészlegességét központba helyező közösségi kultúra hazai megerősödésében. Fontosnak tartjuk képviselni és átadni a testtudati munkához elengedhetetlen etikai alapvetéseket, kiterjesztve azt az érintés etikájára.

A párbeszéd a SODA alapvető szervező ereje: a szomatikus iskolák közötti párbeszéd mellett nagyon fontosnak tartjuk a képzödők és képzők közti folyamatos, egyenrangú párbeszédet; a mozgásos és más szakmai hátterű emberek közötti párbeszédet; a magyar és külföldi szereplők közötti szakmai dialógust; különböző adottságú és érdeklődésű emberek közötti párbeszédet, a szomatikus és szomatikán kívüli iskolák párbeszédét.

A SODA célkitűzéseiben és programjában alapvetően az ISMETA (Nemzetközi Szomatikus Mozgás Edukációs és Terápiás Egyesület) szakmai irányelveihez és minőségbiztosítási követelményeihez igazodik.